Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

"Παράπλευρες απώλειες"

Έτσι χαρακτήρισε μεγάλο κανάλι το θλιβερό γεγονός όπου τρεις (τέσσερις αν αληθεύει ότι η μία κοπέλα ήταν έγκυος) άνθρωποι νεκροί. Τρεις οικογένειες σε πένθος. Ένας άνδρας και δύο γυναίκες υπάλληλοι μιας τράπεζας (Marfin) πέθαναν σήμερα σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε μολότωφ.
Κρίμα, πολύ κρίμα να χάνονται άνθρωποι. Κρίμα που οι υπεύθυνοι της τράπεζας δεν την είχαν κλείσει προληπτικά, κρίμα μεγαλύτερο που ρίχτηκαν μολότωφ.
Νομική και ηθική ευθύνη έχουν αυτοί που ρίξαν τις μολότωφ, αλλά ΚΑΙ ο διευθυντής και ο υπεύθυνος της τράπεζας. Θα μου πεις, το να είναι χοντρόπετσος και βλάκας κάποιος είναι κατακριτέο νομικά?
"Εγκληματική αμέλεια" λέγεται. Θα χάνατε τα δις και δεν κλείσατε το υποκατάστημα ρε? Πόσα θα βγάζατε που να δικαιολογεί το ότι δεν προστατεύσατε τους ανθρώπους που εργάζοταν σε εσάς?
ΠΟΣΑ?

Άντε να κάνω κι άλλη αφελή ερώτηση: είναι ή δεν είναι νομικά υπεύθυνοι να έχουν συστήματα ικανής πυρόσβεσης? Και μην πουν την ΠΑΡΑΜΥΘΑ δικαιολογία περί διατηρητέου, γιατί εσωτερικά (του κτιρίου) και επιτρέπεται και επιβάλλεται να έχεις συτήματα πυρόσβεσης, εξόδους κινδύνου και άλλα μέσα προστασιας, όταν πρόκειται για δημόσια χρήση (όχι οικία δηλαδή). Δεν είχαν κεντρική πυρασφάλεια? Δεν είχαν πυροσβεστήρες ΠΑΝΤΟΥ, όπως επιβάλλεται νομικά (αναλόγως των τετραγωνικών υπάρχει ελάχιστος αριθμός πυροσβεστήρων που ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν)?
Βγήκαν και είπαν ότι δεν είχαν ρολά προστασίας γιατί απαγορευόταν επειδή το κτίρο ήταν διατηρητέο. ΨΕΜΑΤΑ! Κάντε μια βόλτα από την Πλάκα και δείτε τα διατηρητέα εκεί που ΕΧΟΥΝ ΡΟΛΑ.
Κι επειδή τυχαίνει να το γνωρίζω προσωπικά το θέμα, αφ'ενός μπορούσαν να έχουν ρολά εξωτερικά, αφ'ετέρου ΑΣ ΤΑ ΒΑΖΑΝΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ (εάν το κτήριο ήταν χαρακτηρισμένο ΚΑΙ ως διατηρητέο ΚΑΙ ως μνημείο).

Ίσως να είμαι λάθος, αλλά για μένα οι υπεύθυνοι του καταστήματος είναι συνυπεύθυνοι για την τραγωδία με αυτούς που ρίξανε την (τις) μολότωφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: