Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τοξόλυρος

Καταπληκτικός, αισθητικά άρτιος, γνωσιακά πολύτιμος ο ιστότοπος του Τοξόλυρου. Ένας θησαυρός του διαδικτύου! Δεκάδες κείμενα αρχαίων και βυζαντινών Ελλήνων φιλοξενούνται στην αυθεντική τους γλωσσική μορφή. Πολύτιμο και ως βιογραφική αναφορά (βρήκα ονόματα που το google και η wikipedia αγνοούν ακόμη).

ΑΞΙΖΕΙ -> www.toxolyros.gr

Θα βρείτε πολλαπλή ταξινόμηση, κατ'όνομα, χρονολογικά, ανά συγγραφέα, ακόμη και ανά τοποθεσία! Ακόμη άρθρα, βιβλιοπαρουσιάσεις, αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε, ακόμη και μερικά βιβλία ξένων συγγραφέων.


Νιώθω σα να χτύπησα φλέβα χρυσού και απορώ γιατί δεν είναι πασίγνωστη αυτή η προσπάθεια, γιατί δεν είναι χιλιοδιαφημισμένη. Ίσως επειδή παρουσιάζονται ως Εθνικοί? Ίσως λόγω των πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών θέσεων των δημιουργών του ιστότοπου?
Έχει όμως σημασία όταν προσφέρουν αυτό το έργο σε όλους μας, χωρίς σχόλια και προπαγάνδα να αλλοιώνει οποιοδήποτε αρχαίο κείμενο? Όταν προσφέρουν πηγές και κείμενα που έκανα - διαδικτυακές κυρίως αλλά όχι μόνο - τούμπες να βρω? Όταν προσφέρουν δωρεάν κάτι που (για μένα) θα έπρεπε να έχει γίνει κρατικά εδώ και χρόνια, με δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε όλους, χωρίς διακρίσεις (όποιος προσπάθησε να βγάλει κάρτα στην Εθνική βιβλιοθήκη ενώ ήταν ακόμη μαθητής λυκείου ξέρει σε τι αναφέρομαι).

Σίγουρα, λίγοι από εμάς έχουν σήμερα τη γλωσική άνεση που απαιτείται για να διαβάσουμε (και να κατανοήσουμε) τα αρχαία κείμενα, αλλά υπάρχει κοινό. Γλωσσολόγοι, καθηγητές διαφόρων τομέων, περίεργοι (!), μαθητές, αναζητητές, ιστορικοί, αστρονόμοι, σκεπτόμενοι, κα. Πολλά δε από τα κείμενα, δεν απαιτούν παρά ελάχιστη προσπάθεια για να τα καταλάβουμε.

Παράδειγμα του τι μπορείτε να βρείτε:
Αρίσταρχου του Σάμιου - Περί μεγεθών και αποστημάτων
Ευρετήριο Ονομάτων
Ευρετήριο Έργων
Υπ'όψιν, κάποια έργα και συγγραφείς υπάρχουν μόνο ως αναφορά.

Νομίζω πως η γνώση είναι και παγκόσμια και πέρα από τα στενά όρια κομματικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, κι έτσι, ελπίζω ο ιστότοπος του Τοξόλυρου να συνεχίσει να προσφέρει για πολύ καιρό ακόμη και να συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: